به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، دکترمحمدرضا ناظر، متخصص عفوني و فلوشيپ آموزش پزشکي و عضو بسيج جامعه پزشکي در گفتوگو با بسيج جامعه پزشکي در خصوص مصرف نادرست دارو در کشور گفت: دارو براي هر کشوري ارزش افزوده فراوان دارد که يعني مي تواند سود بسيار کلاني را نصيب کشوري کند که توليد کننده واقعي دارو است. زيرا براي مثال دارويي مانند لينوزولايد، قرصي 250 هزار تومان مي باشد يعني طي يک ماه، هر بسته از اين قرص بيش از 10 ميليون تومان هزينه مي برد. لذا ما بايد صد بشکه نفت را از کشور خود خارج کنيم تا اينکه يک بسته کوچک قرص که در جيب يک فرد جا مي شود را وارد کشور کنيم. پس بنابراين کشورهاي امپرياليسمي دنيا سعي مي کنند توليد دارو را به لحاظ ارزش افزوده اي که دارد، در انحصار خود قرار دهند.
اين پزشک عفوني افزود: اگر ما بتوانيم توليد ايراني دارو را تقويت کنيم حتي داروهايي را که به صورت مونتاژ (مواد از خارج تهيه و در داخل بسته بندي مي شود) در داخل کشور تقويت کنيم و بتوانيم بازاريابي خارجي داشته باشيم از ارزش افزوده آن بهره خواهيم برد.
پزشکان ما بايد در تجويز داروي ايراني عزم راسخ نشان دهند
وي افزود: " يک شرط اقتصاد مقاومتي در حوزه سلامت خودکفايي ما در توليد دارو مي باشد که اين مشروط به "همت جهادي " است. اين امر نه تنها مستلزم کار و تحقيقات فراوان است بلکه پزشکان ما نيز بايد عزم راسخ در استفاده از داروي ايراني داشته باشند. همچنان که مقام معظم رهبري در صحبت هاي خود تاکيد کردند که "ما بايد از جنس ايراني استفاده کنيم اما توليدکنندگان نيز بايد محصولات خود را خوب ارائه کنند."
درمان بيماران هپاتيت با تجويز داروهاي ايراني و بازگشت آنها به جامعه
دکتر ناظر در بحث بيماريهاي عفوني گفت: ما از داروهاي ايراني هپاتيت، اينترفرون استفاده کرديم. بسياري از بيماران ما دفترچه بيمه نداشتند و پرونده اي با هزينه کم و گاهي رايگان برايشان تشکيل داديم که بتوانند داروي ايراني را بخرند و ديگر همکاران ما نيز تلاش کردند که اين دارو جزء بيمه قرار بگيرد.
اين پزشک متخصص عفوني ادامه داد: بيماران مبتلا به هپاتيتي که تا به حال به ما مراجعه کرده اند اکثرا ازطريق اعتياد دچار آن شده اند. اين افراد اعتياد خود را ترک کرده و به جامعه پيوسته اند و معمولا بيکار و بي درآمد هستند وداروها نيز بسيار گران مي باشد. درصورتي که ما نيز آنها را به حال خود رها کنيم دچار عوارض اين بيماريها مي شوند و کسي به آنها کار نمي دهد، نمي توانند ازدواج کنند و معضلات اجتماعي ناشي از اين مسايل نيز آنها را فرا مي گرفت.
وي گفت: داروهاي ايراني اين بيماري توليد شد و بنده به عنوان يک پزشک براي تمامي بيماران خود داروي ايراني تجويز کردم که بيماران بهبود پيدا کرده و داروهاي ايراني تقريبا تا 100 درصد بيماري هپاتيت C را درمان کردند مگر در مواردي که بيماري بسيار پيشرفته بوده و در واقع عدم پاسخ به دارو در ميان نبود.
مصرف بالاي آنتي بيوتيک هاي کمرشکن در ايران/مصرفي معادل جمعيت چين
دکتر ناظر متذکر شد: درخصوص آنتي بيوتيک ها بايد بگويم؛ "جمعيت ايران معادل جمعيت چين، مصرف آنتي بيوتيک دارد. مصرف نابجاي آنتي بيوتيک ها خلاف فلسفه اقتصاد مقاومتي است." چراکه مصرف بي رويه آنتي بيوتيک ها، باعث مقاومت ميکروبي مي شود. پني سيلين و آموکسي سيلين بر روي برخي بيماري هاي ميکروبي بي اثر است و مصرف خودسرانه آن باعث بالاتر رفتن مقاومت ميکروبي مي شود و نهايتا سبب مي شود ما نياز به آنتي بيوتيک هاي جديد و قوي تر داشته باشيم که مشکل اين نوع آنتي بيوتيک ها "هزينه بسيار بالا و کمرشکن" آن است.
بشکه هاي نفت را در مقابل وارد کردن بسته هاي کوچک قرص، از کشور خارج مي کنيم
اين پزشک عفوني با اشاره به لطمه هاي اقتصادي واردات دارو تصريح کرد: براي مثال چنانچه مقاومت دارويي ايجاد شود که نياز به آنتي بيوتيک قوي تر لينوزولايد پيدا کنيم يعني براي هر نفر بيمار بايد حدود 10 تا 20 ميليون تومان هزينه کنيم تا يک بيماري پوستي ساده درمان شود. اين يعني خارج کردن يک کشتي از بشکه هاي نفت در مقابل وارد کردن بسته هاي کوچک دارو و اين گونه مخالف اقتصاد مقاومتي حرکت مي کنيم و کمر اقتصادي مردم و کشور شکسته مي شود.
تشکيل کلاس هاي آموزشي با همت بسيج جامعه پزشکي
وي درخصوص کلاس هاي آموزشي گفت: در برنامه هاي کنترل عفونت، مصرف آنتي بيوتيک ها را مرتب پايش کرديم و براي پزشکان خود پيامک هايي را ارسال کرديم تا داروي ايراني را به بيماران خود تجويز کنند. يکي از آنتي بيوتيک هاي پرمصرف آزيترومايسين بود و در کلاس هاي آموزشي که با همکاري بسيج جامعه پزشکي تشکيل داديم و مصرف صحيح آن را آموزش داديم.
هدفمندي مصرف آنتي بيوتيک ها و کاهش هزينه ها
دکتر ناظر يادآور شد: مردم بايد بدانند که براي هر سرماخوردگي آنتي بيوتيک نياز نيست و نوع گران قيمت آن بايد با نظر پزشک مصرف شود. اگر مصرف آنتي بيوتيک ها را هدفمند کنيم خواهيم توانست بسياري از هزينه هاي بهداشت و درمان را در کشور کاهش دهيم که تحول بسيار عظيمي به وجود خواهد آمد.
اين پزشک عفوني با ارئه يک مثال آماري گفت: معمولا 6 عدد داروي آزيترومايسين براي عفونت هاي ريوي تجويز مي شود که متاسفانه تجويز آن بسيار بيشتر از حد معمول آن در منطقه ما (استان لرستان) بود. با همکاري بسيج جامعه پزشکي دوره هاي آموزشي مدون قرار داديم و روش تجويز صحيح مصرف آنتي بيوتيک را براي همه پزشکان پيامک کرديم و تجويز 8 الي 10 تا و گاهي تا 50 تا را به 6 عدد که تعداد صحيح آن است، رسانديم و اين صرف جويي بسياري براي ما در اين مدت کوتاه داشته است. شايد جالب باشد بدانيد؛ اين کار در اين منطقه کوچک (منطقه اي دراستان لرستان) حدود يکصد ميليون تومان صرفه جويي به همراه داشته است. "پس اقتصاد مقاومتي با هدفمند شدن مصرف و جلوگيري از تجويزهاي بي رويه معنادار مي شود."
پيشگيري از ديگر مولفه هاي اقتصاد مقاومتي/با خودکفايي در توليد واکسن، پيشگيري کنيم
وي افزود: پيشگيري از ديگر مولفه هاي اقتصاد مقاومتي است. پيشگيري مرتبط با سبک زندگي و رعايت بهداشت در همه ابعاد آن مي باشد. اما توجه داشته باشيد؛ در کشور ما، در جاهايي که بهداشت بهينه شد تا بيماري هاي عفوني کم شود، بهداشت روان نابود شد. ما نمي بايستي با افزايش بهداشت در يک قسمت، بهداشت را در قسمتي ديگر به مخاطره بياندازيم.
دکتر ناظر تبيين کرد: براي مثال، حمام هاي عمومي از نظر بهداشتي مشکل ساز بود و در کشور ما کاملا جمع شد درحالي که هنوز در کشورهاي پيشرفته وجود دارد. در ايران، به جاي بهداشتي کردن حمام هاي عمومي آنها را کاملا حذف کرديم که اين خود به بهداشت رواني جامعه صدمه زد. چراکه "دور هم بودن انسانها در يک مکان يعني افزايش در بهداشت روان."
اين پزشک عفوني ادامه داد: در روش هاي پيشگيري ما بايد قادر باشيم که واکسن هاي مورد نياز خود را توليد کنيم. اگر واکسن هاي جديدي کشف کنيم نياز به بسياري از داروها کم مي شود و همچنين نياز به داروهايي که بعد از مبتلا شدن به بيماري وجود دارد هم کم مي شود. اين گام بزرگ ارزش افزوده فراواني براي کشور به ارمغان مي آورد.
تحول در عرصه آموزش
دکتر ناظر گفت: ما در گذشته آموزش سنتي استاد محور داشتيم که استاد همه کاره و دانشجوها فقط شنونده بودند و ارزيابي آنها با يک امتحان پاياني بود اما اکنون روش آموزشي غرب مورد تاييد قرار گرفته است که در واقع 1400 سال پيش در اسلام بيان شده بود يعني "هر روز آموزش و هر روز امتحان، امتحان نبايد باعث عصبي شدن دانشجو شود بلکه بايد باعث توسعه دانشجو شود که به آن ارزيابي و آموزش نوين در جهان مي گويند."
وي در پايان تاکيد کرد: در روش توسعه فردي دانشجو، امتحان همان آموزش و آموزش همان امتحان است و انواع ارزيابي ها به صورت مستمر مي باشد. ما اين روش ها را مورد تحقيق قرار داده ايم و به صورت مقالاتي درآورده ايم و در کنگره هاي مختلف مطرح کرده ايم.
منبع:دانا